In welk land moet btw worden afgedragen?

Als u diensten aan een ondernemer in een ander EU-land verricht, is er sprake van een intracommunautaire prestatie (ICP). Let hierbij op door welke partij en waar de btw moet worden afgedragen.

 
Van een ICP is sprake indien de opdrachtgever in het buitenland is gevestigd en volgens de hoofdregel voor het bepalen van de plaats van dienst de dienst wordt verricht in het land waar de opdrachtgever is gevestigd (zoals bij een adviesdienst). De dienst is in dat geval belast in het andere EU-land. In Nederland is in dat geval geen btw verschuldigd maar wordt de btw verlegd naar de afnemer.
 

 

Als er diensten worden verricht aan afnemers gevestigd buiten de EU, geldt als hoofdregel dat de diensten belast zijn in het vestigingsland van de afnemer wanneer deze ondernemer een btw-identificatienummer heeft. Is de afnemer een particulier dan zijn de diensten belast met Nederlandse btw.
 
Tip: Welke partij en waar de btw moet worden afgedragen, hangt van de situatie af. Het is altijd raadzaam advies in te winnen van uw adviseur, wanneer u zaken gaat doen met het buitenland.