Welk btw-tarief geldt voor bezorgkosten?

 

PostNL en andere vergelijkbare ondernemingen rekenen geen btw over verzendkosten. Voor universele postdiensten verricht door postvervoersbedrijven geldt namelijk een btw-vrijstelling. Dit betekent echter niet dat u deze bezorgkosten zonder btw kunt doorberekenen aan uw afnemers. Het btw-tarief is daarbij afhankelijk van de goederen die u levert.

Bezorgkosten

 

Voor universele postdiensten verricht door postvervoersbedrijven die aan de voorwaarden voldoen geldt een btw-vrijstelling. Een omschrijving van universele postdiensten en de voorwaarden vindt u in de Postwet. PostNL voldoet aan de voorwaarden en kan daarom vrijgesteld haar postdiensten verlenen.

 

Als u gebruikt maakt van PostNL voor de levering van uw goederen aan uw afnemers, zult u over het algemeen niet voldoen aan de voorwaarden in de Postwet. Indien u met uw afnemer heeft afgesproken om de afgenomen goederen bij hem te bezorgen, vormt die bezorging een bijkomende prestatie die onderdeel uitmaakt van de vergoeding die u aan uw afnemer berekent. U moet hierover btw berekenen. Het btw-tarief is hierbij gelijk aan het btw-tarief dat voor uw goederen geldt.

Goederen tegen verschillende btw-tarieven

 

Levert u in één levering goederen tegen verschillende tarieven, dan worden de bezorgkosten naar verhouding van de vergoedingen (exclusief de bezorgkosten) aan deze goederen toegerekend. Het btw-tarief van de bezorgkosten volgt daarbij nog steeds de goederen.

Voorbeeld

 

U verkoopt voedingsmiddelen tegen € 40 exclusief btw en alcoholische dranken tegen € 60 exclusief btw. Het geheel wordt in één pakket door PostNL bezorgd. PostNL berekent daarvoor € 6,95 aan u. PostNL berekent terecht geen btw over deze verzendkosten. U berekent de verzendkosten door aan uw afnemer. De factuur dient er dan als volgt uit te zien:

 

Verkoop voedingsmiddelen             40,00

Verkoop alcoholische dranken         60,00

Verzendkosten                              6,95

Totale vergoeding                       € 106,95

 

Btw 6% over € 42,78 (€ 40 + 4/10 van € 6,95)      2,57

Btw 21% over € 64,17 (€ 60 + 6/10 van € 6,95)  13,48

Totale vergoeding inclusief btw                         € 123,00